woensdag 22 juni 2011

Zweudse euppelteurt

Toegegeven, ik ben geen krak als het op desserts aankomt. Ik heb ondertussen drie erg geslaagde dessertrecepten die het erg goed doen als er wat volk komt eten, en gisteren haalde ik nog eens 1 van die 3 klassiekers uit de kast: de Zweedse appeltaart. Deze taart is al even Zweeds als IKEA en de reden daarvoor is dat je het ook helemaal zelf en zeer makkelijk (allez, meestal toch ...) in elkaar krijgt geflanst.

Maxim's babyborrels van afgelopen weekend hadden mij namelijk opgezadeld met een hoop oudbakken pistolets, en geen betere manier om van je oud brood af te raken dan deze te verwerken dan eens van Swedish chef te spelen en een leukkere euppelteurt te preuduceuren ...

Katie's Zweedse Appeltaart 21/06/2011
Recept: Zweedse appeltaart

Ingredienten: 1/2 kilo stoofappels, 1 dl appelsap (liefst van die Bio-dingen, ongefilterd, en anders in elk geval sap zonder toegevoegde suiker), 1/2 oud wit brood (of 400 gr oud wit brood), 150 gram boter, 50 gram suiker en 1 koffielepel kaneelpoeder

Start met het aansteken en voorverwamen van uw oventje, dit op 200 graden. Schil je appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukken. Stoof ze tot moes in het appelsap en laat daarna het vocht verdampen zonder deksel.

Snij ondertussen het brood in stukken en verkruimel het fijn in de keukenrobot. Laat 125 gram boter smelten in een pan, voeg de broodkruimels, suiker en kaneel toe en bak goudbruin.

Leg op een ingevette taartvorm de helft van het broodkruim (goed aandrukken), daarboven de appelmoes en daarboven de andere helft van het broodkruim (opnieuw goed aandrukken). Doe er een paar klontjes boter op en zet een half uurtje in de oven. 

Dit taartje is op zijn best lauwwarm en met een bolletje vanilleijs, maar kan ook perfect koud gegeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten